divendres, de desembre 17, 2010

El nostre oli. Or Vell. Les oliveres

Es troben distribuïdes en planes i terrasses a uns 430 m. d'altitud mitjana i totes són de la varietat Arbequina, molt apreciada per la qualitat de l'oli i és la varietat majoritària en la zona.

El clima és extrem, de tipus mediterrani-continental i, encara que a l'hivern glaça, no és tan fred com més a l'interior de la península.

La pluviositat és molt escassa. En aquest darrer any, entre setembre de 2009 i agost de 2010 ha estat per sota dels 400 l., segons informe del Servei Meteorològic de Catalunya, i no ha estat un any especialment sec. Es un cultiu típic de secà.

El sòl ésta format majoritàriament per argiles. Baixa permeabilitat i dur quan està sec. Les oliveres estan exposades als forts i freqüents vents, tant del nord, violent i sec (l'anomenen Cercs) com la garbinada, més humid, que ve del sud-est.

Malgrat això, les oliveres ens donen cada any un bon grapat d'olives per fer el nostre oli, en gran part degut a què cada una té un espai de 49 metres quadrats per viure, ens agrada dir que viuen en llibertat. No fem cap tractament químic de cap tipus i ja fa més de 25 anys que no reben més tractaments que la poda i llaurar. El cultiu es a l'estil de l'agricultura tradicional, fileres d'oliveres i ametllers alternant i una separació de 7 metres entre cada arbre.

Ens agrada saber que el nostre oli és absolutament natural, ja que tampoc es fa cap tractament a la oliva en el procés de l'obtenció, totalment mecànic i sense filtratge, solament el deixem en repós que decanti, la qual cosa li confereix el gust característic de l'oli natural, el d'abans i el color groc de l'or vell.

Aquest any les arbequines estàn encara molt fortes a l'arbre i, així, encara no hem fet la collita. Cap a mitjans de gener podrem tenir l'oli de l'any, l'Or Vell de Mas Vicenta 2010.

1 comentari:

  1. Aquest or vell serà un deliri pels sentits i per a la salut!

    ResponElimina

Escribiu el vostre comentari